В списък N° 1 фигурират всички, които не са издължили заемите си на държавата. В списък № 2 са имената на фирми и физически лица, погасили дълговете си в периода 8 декември 1997 г. - 12 януари 1998 г. Притиснати от закона, те са изплатили общо 547 млрд. лв. в кратки . срокове. Това прави 20 на сто от общата сума на лошите кредити, която е 2 745 578 451 000 лв. От нея 1,844 трилиона лева са главница, а 901,745 млрд. лева - лихви. Сумите на кредитите са пресметнати в левове: валутните - по курса на деня, а левовите - олихвени по основ­ния лихвен процент на БНБ, поясни Каракачанов.

Броят на раздадените заеми е 10 762, а кредитополучателите -фирми и лица, са само 3000 на брой. Това означава, че един субект е теглил средно по три кредита и не ги е върнал.

фактът, че над 1400 фирми и лица върнаха кредитите си, притис­нати от закона, говори, че ги е страх от последствията. Очакваме правителството да докаже, че тези страхове са основателни, заяви Каракачанов веднага след огласяване на списъка.

Депутатът от СДС Асен Агов, който е и шеф на парламентарната Комисия по външна политика, е сред длъжниците, върнали заема си в краткото време преди огласяването на списъците. Той е дължал 40,578 млн. лв. Затова пък колегата му Христо Смоленов от БББ все още дължи на Частна земеделска и инвестиционна банка 51,4 млн. лв. глав­ници и лихви, става ясно от списъка. В листата са и няколко фирми, свързвани с името на бившия депутат от ДПС Максим Димов: „Макс-ком холдинг" дължи 3,2 млрд. лв. на „Биохим", а 0БК „Макском" - 9,4 млрд. лв. на Елитбанк. На същата банка е борчлия и „Макском" ООД със 7,8 млрд. лв.

Има длъжници, които присъстват и в двата списъка. „Ратола Томас Лафчис" е върнала 1,387 млрд. лв. на ТСБанк, но все още дължи 607,8 млн. лв. на БЗК „Ратола моторс" е върнала на „Биохим" 208 млн. лв.

Скандално известната фондация „Сапио" има борчове към ДСК в размер на близо 150 млн. лв. Радиотелевизионна компания „7 дни", зад която стоеше депутатът от БББ Георги Агафонов, има да връща на

     банка „Славяни"два необезпечени кредита за над 380 млн. лв. „Нюзхол­динг" на Красимир Стойчев дължи 3,6 млрд. лв. на Балканбанк. финан-сово-инвестиционната групировка на Валентин Моллов „Моллов фИГ" не е върнала 1,3 млрд. лв. на Евробанк, бивша ТБ „Моллов".

Примата на „Орион" Веска Меджидиева, която се подвизава в ЮАР, дължи 1,3 млрд. лв. на БЗК и 826 млн. лв. на фалиралата Минералбанк. На същите два трезора „Евроенерджи Ойл" има да дава съответно 10,1 млрд. лв. и 27,2 млрд. лв.

Дисконтова къща, свързана с„Мултигруп", не е върнала взетия заем на Балканбанк от 35,6 млрд. лв. В списъка фигурира и Балканмашинари АД със сумата от 6,109 млрд. лв. борч към Балканбанк. На същия трезор дължи 16,403 млрд. лв. и Балканагро АД. И двете компании са свързвани с името на „Мултигруп". С „Мулти" започват и имената на още 10-ина фирми длъжници, но все още не е ясно дали те са свързани с голямата групировка.

В списъка има и мъртви души, като фирмите на убития сливенски мултимилионер Деян Добрев. Кредитни милионери се оказаха и редица футболни клубове, като „Левски 1914", „Локомотив", „Славия", „Берое", „Ботев", „Добруджа", „Доростол" и „Янтра".

Комично звучи фирмата „Гордостта на Тара", тя дължи 186 000 лв. на ДСК.

„След като имената станат известни, ще предприема това, което законът ми позволява, обеща главният прокурор Иван Татарчев. Има поправки в законите, които дават възможност да се търси наказа­телна отговорност за невърнати дългове", допълни той.

Обществеността чака справедливост.

„Труд", 22 януари 1998 г.

 

 

Additional information